La constitució de la nostra pell, del nostre borrissol i del nostre cabell són de vital importància per al nostre dia a dia, des KMax volem fer una reflexió sobre l’existència del cabell, aquest tenen un objectiu més profund que el simple fet de la bellesa; la calvície o l’alopècia, sempre ens produeixen un sentiment d’angoixa i preocupació per la nostra estètica, però la nostra pell, el nostre cabell i els nostres pèls no només estan per fer bonic.

La pell és un òrgan en constant mutació que inclou diverses cèl·lules i estructures especialitzades. Té gran importància en el cos humà i en el cos dels mamífers en general. És el segon òrgan en la mida del cos i és absolutament necessari per a la supervivència d’un individu.

De fet, actúa com un intermediari entre l’ambient extern i les parts internes del cos, i fa controla els intercanvis continus que tenen lloc a través de les seves múltiples capes. La pell en el teixit subcutani está en la seva major part composta d’una xarxa de fibra suau de col·làgen , les cèl·lules de greix i teixit muscular. Aquesta disposició es deriva de diverses capes: l’ectoderm i el mesoderm de l’embrió que dóna lloc tant a l’epidermis (la capa exterior visible per a l’ull) i la dermis (capa interna). També hi ha, dins d’aquestes capes, apèndix especialitzats derivats del ectoderm i / o mesoderm (incloent les glàndules sebàcies, glàndules sudorípares, fol·licles pilosos i els nervis sensorials).

La pell realitza moltes funcions:

  • Actua com un suport físic resistent: protegeix les capes subjacents de les agressions externes i prevé l’absorció de productes químics perjudicials no desitjats i potencialment nocius.
  • L’eliminació de materials de rebuig, com ara sals i aigua.
  • És capaç de mantenir una temperatura constant.
  • Conté pigments de melanina que protegeix de l’excessiva radiació ultraviolada.
  • Ens permet percebre un nivell sensorial, la temperatura, la pressió, el dolor, i gràcies a un complex sistema de receptors sensorials forma l’epidermis (en particular, les capes més externes de la pell queratinizada és a dir, l’estrat corni), que proporciona una protecció passiva per contrarestar l’accés de patògens oportunistes.
  • La pell també exerceix una funció immunològica: realitza la funció de supervisor immunològic. Es comporta com una veritable barrera de protecció, que, al seu torn, permet la interacció total amb el món exterior. Essencial per a moltes d’aquestes propietats és l’apèndix del fol·licle pilós.

L’escut es compon de dues estructures separades: el fol·licle que es troba a la pell, i la tija és exterior. Està fet de queratina, la mateixa substància de la qual estan fetes les ungles i la capa superior de l’epidermis (estrat corni). Diferents cèl·lules situades a l’arrel de la queratina del cabell i produeixen melanina, proporcionant així el color al cabell. És important tenir en compte que el cabell és l’únic òrgan capaç de renovar-se per complet, sense deixar cicatrius. La seva funció principal és assegurar la protecció contra la pèrdua de calor a través de la formació d’una capa aïllant invisible que atrapa l’aire a la zona pròxima a la pell.

Diferents espècies de mamífers desenvolupen a l’hivern pell particularment gruixuda amb capacitat d’emmagatzematge tèrmic gràcies a l’adaptació gradual al medi ambient circumdant. La pell de la llúdriga, per exemple, serveix per atrapar una capa d’aire al voltant del cos perquè puguin retenir millor la calor i augmentar la capacitat de flotabilitat al nedar. Moltes espècies van en contra per silenciar el cabell per adaptar-se als canvis estacionals; aquesta és una característica molt comuna en la naturalesa.

Cabell i sexe

El cabell, a més, és també indicador del desenvolupament sexual; es manifesta a través de l’expressió dels caràcters sexuals secundaris, com el creixement de la barba i el creixement del borrissol corporal en els éssers humans. El cabell també és molt important per atreure a la parella. La seva qualitat i la distribució del seu color s’interpreten com a signes de bona salut i la força d’un individu. També són útils per a les estratègies de camuflatge de supervivència, quan alguns colors són de la tonalitat de l’ambient en què l’animal viu els permet no ser vistos. La fibra del cabell és també una valuosa ajuda per a la protecció del cos.

El pèl especialitzat

Les celles i les pestanyes són pèls especialitzats que protegeixen els ulls contra la pols i el sol. Actuen com a canalització i disminució de la brutícia que arriben a estar prop d’ells. El pèl del nas para les partícules estranyes en l’aire abans que siguin capaços d’anar als pulmons. Els pèls presents en el cuir cabellut garanteixen un cert grau d’aïllament tèrmic. A més, la fibra capil·lar augmenta l’extensió de la superfície a través de la qual l’evaporació de la suor de les glàndules apocrines pot fer-se més ràpid. De fet, alguns fol·licles pilosos tenen una xarxa molt desenvolupada de nervis que estan al voltant d’ells perquè puguin proporcionar la informació sensorial sobre el medi ambient circumdant.

Totes aquestes característiques són una gran avantatge per a moltes espècies que requereixen extenses capacitats sensorials. En conseqüència, el fol·licle pilós realitza una funció de gran importància per a la supervivència de la majoria dels mamífers.

CEO K-Max España y Técnico en soluciones Capilares en K-Max España
Es la 3ª generación de una familia dedicada a la peluquería y el estilismo.

Con más de 25 años de experiencia en activo, es técnico especializado en soluciones capilares y un destacado formador, impartiendo sus conocimientos a cientos de profesionales de la peluquería.
Oscar Guisado